25.4.2013

Leena Krohn: Hotel Sapiens ...

Hotel SapiensLeena Krohn: Hotel Sapiens ja muita irrationaalisia kertomuksia (Teos 2013)

Leena Krohn kuuluu suosikkikirjailijoihini. Luin teosta useaan kertaan - ensin alusta sata sivua, sitten palasin taaksepäin ja aloitin taas, palasin toisen kerran taaksepäin ja luin sitten vasta loppuun. Kirja ei ole novellikokoelma, vaikka nimeke viittaa vähän siihen suuntaan.

Ryhmä ihmisiä (ja muitakin olioita) on koottu Hotel Sapiens -nimiseen hoitokotiin. Huhutaan, että ympäröivä yhteiskunta on tuhoutunut, mutta varmuutta ei ole. Asukkaista huolehtivat nunnilta näyttävät tekoäly-olennot. Teoksen sisältöä on vaikea kuvailla, ja se on varmasti ollut vaikea asiasanoitettava. Muun muassa yhteiskuntakritiikkiä siitä löytyy, scifiä ja filosofiaa (FILOSOFISET ROMAANIT olisi myös sopinut asiasanoihin). Asiasanoissa on muun muassa TUHON JÄLKEINEN MAAILMA, EKOKRITIIKKI (jota ei ainakaan vielä ole Kaunokissa) ja YDINTALVI. Teos ei löydy millään YMPÄRISTÖ-alkuisella asiasanalla.

Asiasanoissa on myös FANTASTINEN REALISMI. Se on vähän käytetty asiasana kaunokirjallisuudessa. MAAGINEN REALISMI on yleisempi.

Kenelle sopii: Korkeakirjallisuuden ystävälle. Sopii myös sellaiselle, joka yleensä ei lue scifiä. Ympäristöasioista kiinnostuneelle.

Muuta samantyylistä luettavaa: 
muut Leena Krohnin teokset
Johanna Sinisalo
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Risto Isomäki
kokeile hakea asiasanoilla TUHON JÄLKEINEN MAAILMA, DYSTOPIAT, IHMISKUNTA + TULEVAISUUS, EKOKATASTROFI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti