19.5.2013

Sokea ei pelkää pimeää

Sokea ei pelkää pimeää -novellikokoelman (Näkövammaisten kulttuuripalvelu 2006) on toimittanut kirjailija Sofi Oksanen. Kokoelma sisältää Mustaa ja valkoista -kirjoituskilpailun satoa.

Sofi Oksanen sanoo kirjan saatesanoissa, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun näkövammaiskirjoittajille suunnattu kirjoituskilpailu oli avoin myös näkeville ja että tämä on tärkeä askel tiellä vastavuoroiseen tasavertaisuuteen. En ole samaa mieltä. Olen lukenut Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n aikaisemmat antologiat, Ihmeiden aika (1995) ja Ole tässä sitten (1989), ja pidin niissä nimenomaan siitä, että tiesin kirjoittajien katsovan maailmaa näkövammaisuuden kokemuksista käsin. Epäilenpä, että jos näkövammainen tietää "kilpailevansa yhdenvertaisena" näkevien kirjoittajien kanssa, hän yrittää kirjoittaa tekstiä, jossa hänen erikoislaatuisuutensa ei tule esiin... ja silloin lukija jää häviölle, jos kirjoittaja piilottaa omaa erikoisosaamisaluettaan.

En lukenut antologiaa kovinkaan pitkälle. En pitänyt teoksen taitosta, ja minua turhautti, kun en voinut tietää, onko osa teksteistä näkevien kirjoittamia. Jotkut tietysti lukevat tekstiä tekstin taiteen takia, mutta minä olisin tällä kertaa lukenut antologiaa näkövammaisten kokemusmaailmaan perehtymisen takia. Ehkä ensi kerralla sitten.

Näköaistilla on merkitystä sen kannalta, millaista tekstiä kirjoittaja kirjoittaa. On ollut todella mielenkiintoista lukea joidenkin syntymästä asti sokeiden kirjoittamia novelleja. Tilan kuvaus on niissä erilaista, jotenkin enemmän etäisyyteen perustuvaa kuin näkevillä. Haluaisin lukea niitä enemmänkin ja ihan reippaasti sillä tiedolla varustettuna, että tämän on kirjoittanut henkilö, joka ei koskaan ole nähnyt - ihan samoin kuin haluan lukea Roman Schatzin tekstejä sillä tiedolla varustettuna, että tämä henkilö on saksalaissyntyinen - saksalaisena hän näkee eri tavalla. Jos on menettänyt näkönsä myöhemmällä iällä, tekstistä ei välttämättä huomaa mitenkään, ettei kirjoittaja näe.

Kenelle sopii: Näkövammaisten kokemuksista kiinnostuneille. Toiseudesta kiinnostuneille. Lyhytproosasta pitäville.

Muuta samantyylistä luettavaa:
  • Näkövammaisten Kulttuuripalvelun antologiat Ihmeiden aika sekä Ole tässä sitten.
  • ks. Celian lista näkövammaisten kirjoittajien teoksista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti