11.12.2013

Malcolm Gladwell: Kuka menestyy ja miksi?

Kuka menestyy ja miksi?Bongasin Malcolm Gladwellin teoksen Kuka menestyy ja miksi? (WSOYPro 2010) luettavakseni Lukuneuvojan blogista, jossa vieraileva lukuneuvoja, kansanedustaja Oras Tynkkynen suositteli sitä.

Teos on erittäin selkeä esitys siitä, mitkä tekijät - yllättävätkin sellaiset - vaikuttavat yksilön menestykseen. Kukaan ei ole täysin oman onnensa seppä eikä ihmelapsia ole olemassa. Taustalta löytyy aina mahdollistavia tekijöitä. Fatalismiin ei siis ole syytä eikä toisaalta leuhkimiseenkaan. Menestys on monien tekijöiden reseptiikkaa.

Parhaiten teoksesta jäi mieleen etninen teoria lento-onnettomuuksien syistä. Lentokoneen ohjaamossa istuu useampi henkilö, jotta virheiltä vältyttäisiin, mutta takavuosina kulttuuriset syyt estivät alempiarvoista (perämiestä) korjaamasta ylempiarvoisen (lentokapteenin) toimintaa varsinkin tiettyjen kultturien piirissä. Lukuisten onnettomuuksien jälkeen asia havaittiin ja viestintätaitoja on korjattu koulutuksella. Lentokoneiden mustaan laatikkoon tallentuneet keskustelut ennen onnettomuuksia ovat hyytävää luettavaa.


Kenelle sopii: Opettajille. Opiskelijoille. Itsensä kehittäjille. Paljon lukeville. Äideille ja isille.

Muuta samantyyppistä: Esim. Kari Uusikylän teokset.
Hae asiasanoilla MENESTYMINEN, LAHJAKKUUS, ÄLYKKYYS.
Teoksen asiasanoissa ei ole OPPIMINEN, vaikka sekin voisi olla siellä.

Kirjanäyttelyt: Sopisi kirjanäyttelyihin "Merkittäviä tietokirjoja", "Ymmärrä yhteiskuntaa", "Menestys", "Psykologia"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti